4 expo’s met een fietstocht
Eerst een inspirerend vleugje cultuur, daarna een verkwikkende dosis natuur? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vier expo’s die naadloos aansluiten bij een fietstocht, in België en de buurlanden.
(Foto: © VG Bild-Kunst, Bonn 2023)
Boom: Koersvrouw
Met spannende duels tussen Annemiek van Vleuten en Lotte Kopecky promoot het vrouwenwielrennen zichzelf, maar Wielermuseum De Velodroom steekt nog een tandje bij met de nieuwe expo Koersvrouw. Eerste vaststelling: vrouwen koersen al veel langer dan je dacht. Pionier Rosa Calluy uit Boom kaapte al een Europese medaille weg in de jaren 1930, maar hing haar fiets aan de haak omdat ze tijdens iedere training werd nagefloten door de arbeiders in de steenfabrieken. De fiets gaf vrouwen meer bewegingsvrijheid, maar koersen bleef een mannenzaak. Ontdek hoe het vrouwenwielrennen zich tot een populaire sport ontwikkelde aan de hand oude affiches, foto’s, portretten, truien en trofeeën. Lotte Kopecky, die afkomstig is uit de Rupelstreek, leende een Kristallen Fiets en een Flandrien trofee uit voor de expo.
Fiets langs dijken en natuurgebieden naar Mechelen en terug via de fietsroute Oeverhoppen tussen Rupelstreek en Heerlijkheid Mechelen. Vertrek bij De Velodroom, dat deel uitmaakt van Provinciaal Recreatiedomein De Schorre.
Vanaf 25 maart, Wielermuseum De Velodroom, Boom
Wassenaar (Nederland): Rinus van de Velde
Museum Voorlinden kan je bezoeken voor de spectaculaire collectie 20ste-eeuwse kunst, de elegante hedendaagse architectuur en het prachtige park ontworpen door de beroemde tuinarchitect Piet Oudolf. Extra reden om te gaan, nog tot 29 mei: Rinus Van de Velde heeft het museum naar zijn hand gezet voor zijn solo-expo The Armchair Voyager. De Belgische kunstenaar beleeft de wonderlijkste avonturen zonder zijn atelier te verlaten. Hij verzamelt foto’s en knipsels, bekijkt documentaires, leest biografieën en boeken over kunst of filosofie. Met pastelkrijt en houtskool brengt hij verslag uit over surrealistische reizen die hij maakt in zijn hoofd. In Museum Voorlinden bouwt hij een totaalkunstwerk met tekeningen, sculpturen, foto’s, film en installaties. Hij leent zelfs werken uit de museumcollectie, onder meer van Magritte.
Fiets een rondje van 35 km door de duinen en natuurgebieden ten zuiden en ten noorden van Den Haag. Combineer daarvoor de Duinenroute Noord en de Duinenroute Zuid, die op elkaar aansluiten. Museum Voorlinden ligt op de noordelijke route.
Tot 29 mei, Museum Voorlinden, Wassenaar
Bonn (Duitsland): roerige jaren 1920
In de jaren 1920 zetten kunstenaars, designers, architecten, modeontwerpers en cineasten de westerse wereld op stelten. Nieuw leek in alle geledingen van de maatschappij het buzzwoord. Hoe kon je na het fiasco van de Eerste Wereldoorlog in de vooruitgang blijven geloven? Door het radicaal over een andere boeg te gooien! De kunst- en cultuurwereld wilde de nieuwe realiteit mee vorm geven en timmerde vanuit steden als Parijs, Wenen, München, Londen en Berlijn aan de toekomst. In de grootstad viel de sociale controle weg en kregen mensen de kans om genderrollen vrijer in te vullen. Trends verspreidden zich sneller dankzij een betere mobiliteit en de eerste vormen van massacommunicatie. Met 1920s! In the kaleidoscope of modernism schetst de Bundeskunsthalle in Bonn een wervelend en veelzijdig portret van de roerige jaren twintig. De expo focust op thema’s als globalisering, snelheid, experimenteerdrift, gender en de stad.
Fiets langs de Rijn, heen en terug, naar het riviereiland Grafenwerth, waar je kan pauzeren in een idyllische biertuin. Op de linkeroever kom je langs het uitgestrekte Freizeitpark Rheinaue en wijnhuizen aan de waterkant; op de rechteroever ligt Königswinter met de beroemde Drachenfelsruïne.
1 april tot 30 juli, Bundeskunsthalle, Bonn
Kassel (Frankrijk): Hans Op de Beeck
Het enige museum over Vlaanderen vind je in het Frans-Vlaamse heuvelstadje Kassel. Over kasseien klim je naar de historische Grand-Place, waar je een streekbiertje drinkt op een terrasje en het Musée de Flandre bezoekt. Vanaf 1 april is Hans Op de Beeck te gast binnen de permanente collectie met de expo Rust en resonantie. Zijn foto’s, video’s, schilderijen, sculpturen en installaties tonen een verstilde wereld in zachte grijstinten. Twintig werken gaan in dialoog met de 16de-eeuwse en 17de-eeuwse Vlaamse schilders uit de museumverzameling.
Fiets langs stille landwegen, oude cafés en dorpen met hoge kerktorens van Frans-Vlaanderen. Ook De Moeren en de Kemmelberg liggen binnen je actieradius. Kassel ligt op het grensoverschrijdende routenetwerk Leievallei & Frans-Vlaamse Heuvels, dat 830 km fietsplezier biedt. De mooiste en minst steile klim naar Kassel is de weg vanuit Oudezeele.