Rond de kortste rivier van België valt veel te beleven
- Kamperen
Overal waar je kijkt leeft de steenbakkerijgeschiedenis nog in de Rupelstreek. Je ziet er droogloodsen, schoorstenen en met water gevulde kleiputten. Het erfgoed is beschermd en de natuurgebieden toegankelijk.
Een steengoede tip is de wandeling ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’. Het wandelnetwerk Rivierenland loodst je 17 kilometer lang, gemakkelijk op te splitsen in twee lussen, door de hoogtepunten van de Rupelstreek. De tunnels verbonden de kleiputten met de ovens. Je stapt er onder meer door de beschermde wijk Noeveren waar de geschiedenis nog tussen de straten zweeft. Let er ook op de vele straatkunst.
Met de fiets raden we de 39 kilometer lange Baksteenroute aan omdat die de Rupelstreek in een heel mooi perspectief zet. Tijdens de route ontmoet het verleden het heden. Je fietst langs steenbakkerijen die nu een musea vormen en toffe, bruine cafés. Je passeert ook de imposante Sint-Bernardusabdij in Hemiksem en de vrij toegankelijke uitkijktoren bovenop een watertoren in Rumst.
Een ideaal afstapmoment is Eetcafé ’t Steencaycken in Boom waar ze heerlijke seizoensklassiekers serveren. Op het terras op de Rupeldijk kijk je uit over de kortste rivier van het land.
Wie met kinderen de Rupelstreek bezoekt, moet zeker provinciaal domein De Schorre aandoen. Niet alleen voor de toffe speeltuin, maar ook voor het magische bos waar zeven gigantische trollen rusten. De Schorre is bekend van het festival Tomorrowland waarnaar je in het park verschillende verwijzingen ziet.
Kampeermogelijkheden
Op parking 1 van De Schorre, aan de Schommelei, zijn vijf gratis camperplaatsen beschikbaar. Je kan er niet reserveren.
Wie er een echte campingweek wil van maken, reserveert best op het kampeerverblijfpark Diepvennen in Londerzeel, op de wip tussen de Rupelstreek en de Groene Gordel rond Brussel.
Meer info: www.toerismerupelstreek.be