Op elke camper past een luifel
- Kamperen
- Kamperen met de motorhome
Standaard of optie?
Een luifel biedt schaduw bij warm weer en onderdak bij regen. Het is een geliefd accessoire waardoor het steeds vaker deel uitmaakt van de standaarduitrusting of van een aantrekkelijk optiepakket. Een apart gekochte luifel kan daar qua prijs niet aan tippen. Wil je toch liever een bepaalde kleur, functie, gewicht of lengte en uitval (de afstand die de luifel kan uitschuiven)? Dan is zo’n voordeelpakket vaak op te breken in losse opties. Dat komt misschien wat duurder uit, maar je hebt dan wel een luifel afgestemd op jouw wensen.
Hulp van de dealer?
Bij het kiezen van een luifel is de hulp van een merkendealer onmisbaar. Hij weet als geen ander wat mogelijk is en heeft ervaring met de plaatsing. Kennis van de bouwwijze en versteviging in de wand of dak is voor de montage essentieel. Daar hoort namelijk een passende adapter bij. Je moet ook kijken naar de maximale lengte van de luifel. Die is afhankelijk van de opbouwlengte. Uitstekende delen, verlichting of koelkastroosters kunnen in de weg zitten.
Soorten luifels
- Cassetteluifels zijn verpakt in een aluminium cassette en worden op de wand of het dak bevestigd. Het doek en mechanisme zijn door de cassette onderweg perfect beschermd. De bediening gebeurt via een slingermechanisme of elektrisch. Een groot voordeel van cassetteluifels is dat ze een klein stukje uit kunnen staan, ook zonder de steunen: net voldoende om op een camperplaats inregenen aan de deur te voorkomen.
- Etuiluifels zijn opgerold verpakt in een hoes. Dit type luifel is voor alle campers geschikt, maar wordt het vaakst gebruikt voor de lage daklijn van buscampers. Op- en afrollen gebeurt handmatig, dus je moet er goed bij kunnen. Het lage gewicht maakt deze luifel geschikt voor montage aan de opstaande beugels of een imperiaal. Daarvoor moet in de etui een metalen profiel zijn opgenomen.
- Zakluifels, zoals de Thule Omnistore 1200 of Dometic Revo Zip, hangen aan een tentrail. Aan hogere snelheden kan zo’n luifel bewegen. Daarom raden we een zakluifel dus niet aan.
Montage
- Hangen: Cassetteluifels voor wandmontage komen het vaakst voor. Door een wandluifel neemt de breedte van de camperopbouw rechts met zo’n 10 centimeter toe. Een wandmontage is niet altijd mogelijk want de deur mag het doek en de knikarm niet raken. De positie van de knikarmen en de hellingshoek van de luifel zijn wel verstelbaar. Hoe dan ook: je ontkomt niet aan boren door of in de wand.
- Liggen: Kies je voor een liggende montage, dan is de extra hoogte die een dakluifel toevoegt bijna te verwaarlozen. Een dakluifel wordt ondersteund door het dak, waardoor lijm en een paar schroeven vaak voldoen voor de bevestiging. Naast een passende adapter is soms ook een montageplaat nodig. De dakluifel kan dan wat naar het midden liggen, tot achter een afgeronde dakrand. Door de hoge positie kan de zon soms onder de luifel vallen. Kies daarom een luifel met een grotere uitval.
Ook nog: Er bestaan honderden soorten adapters, steunen en montageplaten om camperluifels te monteren. Aan de adapter past vaak ook een ander type luifel van dat merk. De soms ingewikkelde aluminiumprofielen variëren in prijs, tussen 25 en 300 euro. Informeer je bij het plaatsen van een luifel altijd naar een oplossing om lekwater tussen de luifel en de wand te voorkomen. Bijvoorbeeld een regengoot, schuimvullingen of een kit.
Let op het gewicht
Soort, lengte en uitval zijn bepalend voor het gewicht. Reken bij gewichtsoefeningen op 10 kilo per strekkende meter voor cassetteluifels. Montagemateriaal, een adapter, bouten en schroeven, vulbussen en kit wegen ongeveer 2 kilo. Door op een lange camper een kortere luifel te plaatsen bespaar je gewicht, al is dat visueel niet altijd de beste oplossing.
Accessoires
- Is je luifel uitgerust met een tentlijst vooraan op de cassette? Dan past daar een zonnescherm of sunview op. Dat blokkeert het zonlicht, maar is wel transparant. Voor enkele luifels zijn ook ledstrips beschikbaar. Daar heb je wel stroom voor nodig.
- Verschillende luifels zijn met extra profielen en wanden uit te bouwen tot een complete voortent. De berg extra uitrusting kan tot wel 40 kilo wegen. Thule’s luifeltent Quickfit weegt 15 kilo en heeft een pakmaat zo groot als een bescheiden weekendtas.
- Voor luifels met een tentrail onder of vooraan op de luifelcassette bieden leveranciers goedkope en lichte bustenten en wintertenten aan. De luifel blijft daarbij opgerold.
- Zuignappen van MultiAnker zijn ontworpen om luifelsteunen vast te zetten op de gladde wand van een camper of buscamper. Handig wanneer de ondergrond helemaal verhard is.
Veilig bij zorgvuldig gebruik
- Zet een luifel bij voorkeur altijd helemaal uit en gebruik na een meter uitrollen al de steunen. Veranker meteen de voetjes van de steunen om opwaaien te voorkomen. Is extra ondersteuning zoals een spanstang meegeleverd, gebruik die dan. Eens de luifel staat, span dan het doek op door iets terug te draaien.
- Gebruik je een stormband, lees dan in de gebruiksaanwijzing waar je die moet bevestigen. Leg de stormband nooit over het doek. Bij sterke wind of storm, hevige regenval of sneeuw, moet de luifel opgeruimd worden. Vermijd altijd vorming van een waterzak want het doek kan scheuren of uitrekken waardoor het niet strak oprolt. Plaats daarom bij een gewone regenbui de steun in een lagere positie voor een betere afwatering.
- Is de luifel nat? Geen probleem, je kan die zonder schade toe te brengen oprollen. Laat hem wel zo snel mogelijk drogen om vlekken en verkleuring te voorkomen.
- Gaatjes in het doek herstel je met een reparatiesetje afgestemd op het materiaal van het doek. Neem die meteen bij op in je noodset. Zit er een scheur in je doek, dan is er ook kans dat de cassette openschiet als het doek doorscheurt. Raadpleeg bij scheurvorming altijd de leverancier of fabrikant.
Tip: lekt er hars op het doek, gebruik dan een ontharingsdoekje voor je de luifel indraait. Later trek je alles er makkelijk af.
Met deze criteria kies je de geschikte luifel
- Overleg met de merkendealer
- Kies tussen een wand- of dakmontage
- Wil je een slinger- of elektrisch mechanisme?
- Wat is de lengte en uitval?
- Welk merk, type en gewichtsklasse?
- Kijk ook naar het ontwerp, cassettekleur en doekkleur
- Vraag offertes op, inclusief montage