Camping Culinair: de smaak van de lente
Hongerige kampeerders houden van buiten eten. Dankzij deze snelle recepten én een vuurtje of skottelbraai met handige gasaansluiting serveer je hun in géén tijd een portie lente. Jij kookt, zij doen de afwas. Deal?
- Kamperen
Couscous met merguez
Voor 4 personen:
- 250 g couscous
- 100 g rozijnen
- 200 g gedroogde abrikozen
- Olijfolie
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel kaneel
- Zout en peper
- Snuifje cayennepeper
- 250 g rijpe kerstomaatjes
- Handje peterselie
- Beetje citroensap
- 600 g merguezworst
Bereiding:
- Doe de couscous en de rozijnen in een grote kom. Snij de abrikozen in flinterdunne reepjes en voeg ze toe. Giet er 4 dl kokend water over en voeg een scheutje olie toe. Zet een bord of deksel op de kom en laat een kwartier rusten.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm een scheutje olie in een pan en fruit de ui, de knoflook en de kaneel 5 minuten op een zacht vuur. Voeg zout, peper en cayennepeper toe.
- Snij de kerstomaatjes in vieren, schep ze twee minuutjes door de ui-lookmengeling en haal van het vuur af.
- Roer de couscous los met een vork en schep de ui-tomaatmengeling erdoor.
- Breng op smaak met zout en peper, werk af met wat olijfolie en een kneep citroensap.
- Serveer met de gebakken merguez.
Tip: Een fris sausje van yoghurt, grof geraspte komkommer, knoflook, zout, peper en eventueel wat verse kruiden maakt dit gerecht af.
Chili sin carne
Voor 4 personen:
- 2 el olie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 rode paprika's, in stukjes
- 2 el tomatenpuree
- Chilipoeder
- 1 blik kidneybonen
- 1 blik maïs
- 1 dl groentebouillon
- Harissa
- Griessuiker
- Peper en zout
- Optioneel: wraps, stokbrood, rijst of tortilla’s
- Optioneel: koriander en guacamole
Bereiding:
- Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui glazig. Voeg de knoflook en de paprikablokjes toe en bak een paar minuten mee. Voeg de tomatenpuree en het chilipoeder toe en roerbak 2 minuten.
- Spoel de kidneybonen en de maïs, en voeg ze toe.
- Voeg de bouillon toe en laat ongeveer een kwartier pruttelen tot de groenten gaar zijn. Voeg harissa en suiker naar smaak toe.
- Dien het gerecht op met wraps, stokbrood, rijst of tortilla’s, wat koriander en guacamole.
Salade van wilde rijst met asperges, zalm en een eitje
Voor 4 personen:
- 1 pak witte asperges
- 250 g wilde rijst
- 200 g gerookte zalm
- Olijfolie
- Azijn
- 4 eieren
- Peper en zout
- 1 handvol rucola
Bereiding:
- Schil de asperges, snij het harde uiteinde eraf en kook ze beetgaar.
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
- Snij de gerookte zalm in reepjes.
- Meng de rijst met de gekookte asperges en de gerookte zalm. Kruid goed met peper en besprenkel met olijfolie.
- Breng water met een scheut azijn aan de kook en zet het vuur uit. Breek elk ei in een apart kopje, maak een draaikolk in het water en pocheer de eieren twee minuten.
- Schik de gepocheerde eitjes op de salade van rijst en zalm, en werk af met grof zout, peper en rucola.