Met de camper de boer op

9 minuten leestijd

De geur van omgewoelde aarde, het geloei van de koeien, jonge geitjes die rondspringen op stijve pootjes… Ja, we gaan graag de boer op. Met je camper overnachten op een boerderij kan in heel wat landen, en het wordt steeds populairder. In Frankrijk, Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië is het vlot georganiseerd, andere landen volgen.

reportage
  • Kamperen met de motorhome

FRANKRIJK

France Passion: du fromage, du vin et du pain

Rond 1993 merkte de hoofdredacteur van een Frans wijnmagazine dat camperaars het leuk vonden om mooie wijnstreken te bezoeken, er te blijven plakken, en her en der een glaasje wijn te proeven. Alleen waren er weinig veilige camperstaanplaatsen dicht bij de wijnboer. Dus startte deze ondernemende man ‘France Passion’, een netwerk waarop tientallen wijnboeren hun grond 24 uur lang beschikbaar stelden voor camperaars.

Dat kwam ter ore van veeboeren, imkers, kaasmakers, producenten van olijfolie, foie gras… en zo groeide France Passion.

Overnachten bij de Franse boer, wat houdt dat in?

In de eerste plaats rustige plekjes midden in de Franse natuur – hoor je de krekels al sjirpen? – ver van toeristische centra, een persoonlijk onthaal en een flinke portie gourmandises. Bij de meeste boeren kan je lokale producten proeven én kopen, maar ze zijn ook blij met een positieve kribbel in hun gastenboek.

Op welke plekken kan je slapen?

Keuze te over! Haast overal in Frankrijk vind je wel een boer die aangesloten is. Vandaag kan je met France Passion in 91 departementen halthouden bij zo’n tweeduizend boeren. Kijk van tevoren of je het liefst bij een biogroentekweker aanschuift, of toch liever door knorrende varkentjes wordt gewekt. Veel boeren bieden een avondmaal aan: die info vind je terug in de gids die je als lid toegestuurd krijgt.

Praktisch

Je sluit je jaarlijks (van Pasen tot Pasen van het jaar daarop) aan voor 29 euro en vanaf dan kan je maximaal 24 uur lang bij de boeren staan. Verder werkt het een beetje met de Franse slag: vooraf reserveren kan niet, maar je belt het best even kort voor je aankomst om te vragen of er plek is en of de boer je even kan ontvangen.

Na betaling ontvang je:

  • Le Guide des Etappes: met 20 kaarten, een lijst van alle boeren waar je kan overnachten, mét hun activiteit, de gps-coördinaten en de faciliteiten op het erf.

Mee te nemen om te tonen aan de boer.

  • je persoonlijke lidkaart, die één jaar geldig is
  • een raamsticker voor je camper

De voorwaarden zijn simpel: je camper is zelfvoorzienend (water en afval), je hebt de gids van dat jaar bij je (en bent dus lid) en je volgt een paar gouden basisregels, zoals je gastvrouw en -heer begroeten bij aankomst, het terrein schoonhouden en laten weten wanneer je vertrekt.

Wist je dat... in de Franse landbouw 27% van de zaakvoerders vrouwen zijn?

Zin gekregen?

  • Surf naar www.france-passion.com en kies je taal (Frans, Engels, Duits). Op deze overzichtelijke site staat stap voor stap uitgelegd hoe je kan betalen en de gids ontvangen.
  • Facile Media vertegenwoordigt France Passion in Nederland en België. Ook op de site camperreiswinkel.nl kan je de gids bestellen.

SPANJE

España Discovery: die sherry móét je proeven

Spaanse camperaars pikten het idee om bij de boer te overnachten op in de buurlanden. Het sloeg aan en sinds 2007 kan je dankzij España Discovery met je camper bij een wijnbouwer of boer staan. Spanjaarden zijn vaak erg trots op hun cultuur en tradities: ze laten je maar wat graag kennismaken met hun manier van werken en leven, en met hun lekkere producten. Sinds dit jaar sloot ook de vaak vergeten regio Extremadura aan, een lust voor wijnliefhebbers.

Overnachten bij de Spaanse boer, wat houdt dat in?

Je overnacht op een boerderij of bij een wijnhuis, waar je meteen een paar uitstekende Spaanse wijnen kan proeven en inslaan. Heel vaak kan je de boerderij of de bodega – wijnbar – bezoeken, of gewoon van de rust genieten. Of je trekt eropuit om de prachtige natuur of de historische stadjes in de omgeving te bezoeken.

Op welke plekken kan je slapen?

Op 160 plekken in tien regio’s: Valencia, Catalonië, Aragon, Galicië, Baskenland, Navarra en La Rioja, Castilla y Leon, Andalusië en Extremadura. Van het ruige binnenland met zijn witte dorpjes in een blakende zon tot de zoute zeebries en de rijke cultuursites in de steden vlakbij, er is voor elk wat wils. Zolang je je aan de gedragscode houdt (geen afval achterlaten, geen vuur maken, vragen of je hond mag loslopen…), wijzen de boeren je graag een plek op het erf toe.

Praktisch

De jaarlijkse inschrijving kost 28 euro. Je ontvangt dan de gids met een overzichtskaart en een beschrijving per boerderij (adres, gpscoördinaten,
faciliteiten, activiteit). Op vertoon van die gids kan je 24 uur blijven staan op de plek die de boer je toewijst.

Zin gekregen?

  • www.espana-discovery.es wijst je de weg in het Spaans, Engels, Frans, Duits én Nederlands.
  • Facile Media vertegenwoordigt España Discovery in Nederland en België. Ook op de site camperreiswinkel.nl kan je de gids bestellen.

 

DUITSLAND

Landvergnügen: Duitse idylle mét culinair kantje

Ook een hübsch Duits koppel liet zich inspireren door France Passion en dacht: dat kunnen wij ook! Ze zochten idyllische plekjes in eigen land uit en contacteerden boeren, wijnboeren en ambachtslui. Tussen de fruitbomen, een grazende koe aan je raam of het geluid van een opspringend
visje in de kweekvijver: kan allemaal. Landvergnügen is ambitieus en wil – mede door feedback van camperaars – graag elk jaar nieuwe plekken
toevoegen.

Overnachten bij de Duitse boer, wat houdt dat in?

Elke boerderij biedt maximaal drie staanplaatsen aan, zodat het nooit erg druk wordt. Vaak kan je ’s avonds bij de boer eten, soms zijn er ook andere faciliteiten. Wie graag plaatselijke honing, worst, jam, wijn, likeur… koopt, komt zeker aan zijn trekken. De rust van het platteland gaat hier hand in hand met culinair genieten.

Op welke plekken kan je slapen?

Meer dan 540 boerenbedrijven doen mee, van de Noordzeekust tot aan de Allgäu, van de Nederlands-Duitse grensstreek tot aan de Poolse grens. Het gaat om groente- en fruittelers, wijnboeren, brouwers, imkers, koffiebranders, bakkers, kaasmakers, viskwekers en veefokkers. In 2017 kwamen er maar liefst 117 boeren bij.

Praktisch

Je betaalt 29,90 euro om lid te worden van 31 maart tot 31 maart van het jaar daarop.

Voor dat bedrag ontvang je:

  • een gids met een overzicht per regio: adres, activiteit en faciliteiten van je gastheer, tips en inspiratie om de omgeving te verkennen.
  • een jaarlijkse lidkaart
  • een raamvignet voor dat jaar

Geef vooraf een belletje om je gastheer te verwittigen en te vragen of er nog plaats is. Je mag maximaal 24 uur bij dezelfde gastheer verblijven. Landvergnügen wil in de toekomst ook een app uitbrengen en een gratis digitaal klantenmagazine met leuke verhalen over kamperen bij de boer.

Zin gekregen?

  • Je vindt alle praktische info en inspiratie op www.landvergnuegen.com (alleen in het Duits). Zij bieden ook een blog en nieuwsbrief aan (alleen in het Duits). De gids bestellen en meer lezen kan ook via www.camperreiswinkel.nl, in het Nederlands.

 

GROOT-BRITTANNIË

Brits Stops: logeren bij de boer, de brouwer of ... de baas van de pub!

Britten Steve en Mandy toerden in 2009 met France Passion door Frankrijk en vielen als een baksteen voor de persoonlijke contacten, de plaatselijke wijn, de uitzonderlijk lekkere quiche Lorraine en zeemzoete honing van Franse bijtjes. Ze zetten bij thuiskomst meteen Brit Stops op. Sinds 2011 kan je ook in Engeland én sinds 2015 in Ierland camperen bij de boer.

Overnachten bij de Britse boer, wat houdt dat in?

Misschien nog meer dan de anderen willen de Britten hun lokale producten en traditie promoten. Dus breidden ze overnachten bij de boer uit naar overnachten bij de brouwer, de ambachtsman en de baas van de pub. Kijk, proef, kies en koop naar believen, van een heerlijke cottage cheese tot een (lauw?) biertje of zelfs fraai uitgesneden houten slabestek.

Op welke plekken kan je slapen?

Bij een onafhankelijke brouwer op het platteland, een pub aan zee waar je versgevangen vis kan eten, een keramist die je even met je handen in de klei zet… Het aanbod is heel ruim. 760 boeren, wijnboeren, ambachtslui, herbergiers of brouwers reserveren graag een plekje voor je. Van noord tot zuid en oost tot west, elke regio in Engeland neemt deel. Ook in Schotland en Ierland vind je een paar tientallen camperplekjes.

Praktisch

Je betaalt 27,50 GBP per jaar. Je kan online betalen of via overschrijving. Lidmaatschap loopt steeds van maart tot eind februari.
Na betaling ontvang je:

  • een gids met een overzicht per regio van alle camperplekken: adres, gps-coördinaten, mogelijke faciliteiten, activiteit van je gastheer en eventueel bezienswaardigheden in de buurt.
  • een raamsticker die meteen je jaarvignet is.

Zin gekregen?

  • De site www.britstops.com (Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans én Nederlands) is erg overzichtelijk en praktisch. Je kan je er meteen inschrijven en een gids bestellen.
  • Facile Media vertegenwoordigt Brit Stops in Nederland en België. Ook op hun site camperreiswinkel.nl kan je de gids bestellen.

Overnachten bij de boer elders in Europa

In heel wat andere Europese landen, waaronder België, ontvangen boeren je graag om een of meerdere nachten met je camper bij hen te staan. Het gaat hier om kleinschaligere initiatieven. De organisatie verschilt van land tot land, maar wie graag de rust en eenvoud van het boerenleven opzoekt, komt zeker aan zijn trekken.

Nederland

In Nederland kan je met je camper, tent of caravan ook de boer op. Het gaat hier niet om een netwerk waarbij boeren zijn aangesloten, maar over minicampings op het erf. De sfeer is gemoedelijk, het contact met de boer en boerin hartelijk.

Het boerenbedrijf gaat zijn gewone gangetje en je mag gerust een kijkje nemen achter de schermen, op voorwaarde dat je niet in de weg loopt en niet ongevraagd gaat meehelpen. Vaak kan je ’s ochtends aan de achterdeur even aankloppen om kakelverse eitjes of melk te kopen.

Praktisch

Je betaalt per nacht en mag vaak langer blijven staan dan een etmaal. Voorzieningen zoals elektriciteit, douches, toiletten, en vaak ook oplaadpunten voor elektrische fietsen zijn aanwezig, maar check even tevoren wie wat aanbiedt. De prijs bedraagt 12,50 à 20 euro per nacht.

Je vindt je plekje via www.kamperen-bij-de-boer.com, www.boerderij-campings.nl, www.vekabo.nl of www.kamperenbijdeboer.nl. Je kan zoeken op regio, op het soort boerenbedrijf, op omgeving...

Zwitserland

Ondertussen is ook Zwitserland op de boot gesprongen, volgens eigen zeggen omdat Zwitserland veel meer is dan “een duur land waar je doorheen rijdt op weg naar Italië, en dat je vooral – of enkel – met chocolade, horloges en banken associeert”. De oprichters van Swiss Terroir willen graag de natuurpracht, de plaatselijke landbouwnijverheid met haar kwaliteitsproducten en de rijke cultuur aan de camper-man brengen.

Praktisch

Swiss Terroir werkt volgens hetzelfde systeem als de vijf grote voorbeelden: je betaalt jaarlijks 60 CHF en ontvangt een gids, een vignet en een raamsticker. Ook hier vind je in de gids adressen, activiteiten, faciliteiten en tips voor uitstapjes in de directe omgeving. Surf naar www.swissterroir.ch (alleen in het Frans, Duits en Italiaans).

België en andere Europese landen

Wat dacht je van barbecueën of kleine boerderijdieren verzorgen in Jutland, Denemarken? Of kamperen op een Belgische heuveltop met uitzicht over de bossen van Spa? Daar is zelfs een sauna en stoomcabine aanwezig, zodat jij extra verkwikt van vakantie terugkomt. In Hongarije ga je zelfs helemaal back to basics met douchewater uit een zonverwarmde ton.

Maar je kan er ook Pecs bezoeken of een meditatieworkshop volgen. In Slovakije kan je jam of augurken inmaken, hooi binnenhalen of gewoon met een biertje in de hangstoel kijken naar de kinderen die de speeltoestellen verkennen.

Praktisch 

Op www.kamperen-bij-de-boer.com (klik op ‘Buitenland’) vind je per land een aantal boeren die hun erf openstellen. Steek je licht op over campings in België, Denemarken, Hongarije, Litouwen, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Slovakije, Tsjechië en Zweden. Ook Marokko biedt een campingplek aan. Tsjechië en Slovakije bieden een app die je een online catalogus met campingplekken toont. Je betaalt voor een jaar en krijgt informatie over de camperplekken en reisinspiratie over leuke dorpjes en regio’s die een stop waard zijn.

Vroeger was er ook een Italiaanse organisatie, Fattore Amico, maar zij hebben hun activiteiten stopgezet.

 

Tekst Kristel Bruynseels

Dit artikel is verschenen in Campertijd, editie najaar 2017.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer