Kamperen in de woestijn van Jordanië
De zon zakt langzaam weg achter een honinggraat van zandsteen en baksteenrode totempalen. En daarna: een sterrenhemel waarvan je spontaan gaat filosoferen. Weinig kampeerervaringen zijn zo magisch als die in de woestijn. Maar kamperen vergt er ook veel voorbereiding en kennis. Onlangs trokken wij ons kamp vier nachten op langs The Jordan Trail. Dit is wat we leerden.
- Kamperen met de tent
Weer
-
Regen
Het klinkt misschien vreemd, dat je in de woestijn op je hoeden moet zijn voor regen. Toch is het zo. In de bergen van Jordanië valt de neerslag in korte, heftige periodes, vooral in de winter en de vroege lente. In zo’n rotsachtige omgeving sijpelt het water niet in de grond, maar volgt het de weg van de minste weerstand. Waardoor een stortvloed vaak leidt tot plotse overstromingen. Als jij dan net die fotogenieke plek in het midden van een kloof of een opgedroogde rivierbedding hebt uitgekozen om je tent neer te poten, omdat het terrein daar mooi vlak is... Wel ja, we moeten er geen tekening bij maken. Informeer je dus over het weer en zet je tent waar mogelijk hoger.
-
Koude
De woestijn is een plek van extremen. Het landschap mag er dan op het eerste gezicht dor uitzien, toch barst het van het leven. Een ander voorbeeld: hoe hoog de temperaturen overdag ook oplopen, zo snel koelt het ‘s nachts af. Doe het nodige opzoekwerk, pols bij de locals en pas je materiaal eraan aan. Dat wil zeggen: een robuuste drieseizoenstent, een ditto slaapmat en -zak, in combinatie met een liner. Kleed je na zonsondergang in laagjes - een fleece, thermojas, winddichte regenjas. Zo vang je je lichaamswarmte en kruip je voorbereid de slaapzak in.
Ontdek meer tips om warm te blijven in de tent.
-
Wind
Door de grote temperatuurverschillen kan de wind fameus tekeer gaan in de woestijn. Vooral ‘s avonds en ‘s nachts. Hier zijn scheer- en stormlijnen niet optioneel. Bevestig ze allemaal. Zo staat je tent strakker en aerodynamischer en gaat die minder snel flapperen in de wind, waardoor er minder druk op je stokken komt. Zet de lijnen zo loodrecht mogelijk. De windrichting kan veranderen, maar probeer je tent met z’n ‘poep in de wind’ te zetten, om de woorden van gids Kees te gebruiken. Een nauwer profiel zorgt alweer voor meer aerodynamica. Vind je een natuurlijke windbreker, zoals een zeldzame boom, een struik of een kloeke rots, des te beter.
Materiaal en kleding
-
Tent
Verwacht in de woestijn geen perfecte nette kampplaats te vinden. In deze contreien is een vlak grasveldje van vier vierkante meter wellicht een fata morgana. Kamperen in Jordanië betekent veel stenen, zoveel dat het onbegonnen werk is om een kampplaats vrij te maken. Een grondzeil, liefst een dat tegen een stootje kan, is in zulke omstandigheden z’n gewicht in goud waard.
Ook piketten kunnen stevig afzien. Kees zweert daarom bij rotspennen. Een hamer is niet nodig: op de grond liggen genoeg natuurlijke alternatieven. Let wel: niet elke woestijn is hetzelfde. In een eindeloze oceaan van zand zal je meer hebben aan zandpiketten om de boel stevig op z’n plaats te houden.
-
Kleding
De bedoeïenen van Jordanië beschermen zichzelf tegen de zon door hun hele lichaam te bedekken. Dat kan een mogelijkheid zijn, denk aan T-shirts met lange mouwen, bandanna’s en hoeden met brede randen. Persoonlijk vinden wij veel kleren op ons lijf irritant in de hitte. Dan verkiezen we liever een overdaad aan zonnecrème, in combinatie met lichte kleding die zweet afdrijft en een deftige zonnebril.
Water
Water is leven, zeker in de woestijn. Een bron kom je zelden tegen, een kraantje al helemaal niet. Vooral wanneer je wandelt van kamp- naar kampplaats, moet je voorbereid zijn. In de praktijk gebeurt dat in Jordanië met waterleveringen. Wandel je met een organisatie in groep, zoals wij op The Jordan Trail, dan krijg je elke ochtend en avond de kans om je voorraad aan te vullen. Ga je onafhankelijk op pad? Dat kan, als je goed kaart kan lezen en ervaring hebt in zulke onherbergzame landschappen. Contacteer in dat geval wel een betrouwbare lokale gids die op afgesproken momenten en plekken water - en desgewenst eten - brengt of achterlaat.
In de woestijn lonken gevaren als oververhitting en uitdroging achter elke rots. Zowel een lichaam dat niet meer in staat is om zichzelf af te koelen als een gebrek aan vocht of mineralen kunnen ernstige - in het slechtste geval fatale - gevolgen hebben. Leer de signalen kennen en aanvaard de limieten van je lichaam. Drink veel, ook als je geen dorst hebt. En steek meer water in je rugzak dan je denkt nodig te hebben. Ja, dat is zwaar. Maar uitdroging is nog veel zwaarder.