Kamperen in de hitte? Zo houd je het hoofd koel
De klimaatverandering maakt hittegolven alsmaar frequenter. En kampeertrips bijgevolg warmer. Hoe vermijd je als kampeerder kleffe, zweterige nachten in je tent?
- Kamperen
Gebruik de schaduw
Open deur nummer één. Zet je tent niet zomaar in het eerste het beste stukje lommer, maar bedenk je ook hoe de zon de daaropvolgende uren beweegt. Idealiter sta je vooral ‘s ochtends zo lang mogelijk in de schaduw, zo moet je niet om zes uur de tent ontvluchten omdat die al lijkt op de betere braadoven. ‘s Avonds koelt schaduw de tent af vooraleer je erin kruipt. Geen goed plekje gevonden? Met een tarp kan je eventueel trachten een flard schaduw te creëren.
Kies een geschikte tent
Liefst eentje die kamperen in warm weer toelaat. Vooral ventilatie is cruciaal: kies voor een tent met grote ventilatiegaten en veel mesh, kwestie van de lucht zoveel mogelijk te laten circuleren. Lichte kleuren absorberen de hitte minder. Als je de mogelijkheid hebt, breng dan een grotere tent dan nodig. Hoe groter de tent, hoe langer het ‘s nachts duurt vooraleer je lichaam die ruimte warm stookt.
Laat de wind zijn werk doen
Probeer de ingang van de tent te richten naar de wind. Check desnoods op het weerbericht uit welke richting de wind komt. Zet ook elk raampje open.
Slaap zonder buitentent
Als Frank Deboosere geen regen voorspelt, kan je overwegen om zonder de buitentent te kamperen. Zo kan de lucht optimaal circuleren. Een buitentent is niet enkel gemaakt om je te beschermen tegen weer en wind, maar ook om je lichaamswarmte bij te houden. Door te slapen zonder buitentent, kan je de hitte laten ontsnappen, de vochtigheid verminderen en condensatie vermijden.
Slaap op een veldbed
Door weg van de grond te slapen, kan de lucht eronder beter circuleren
Slaap in de buitenlucht
Bijvoorbeeld onder een tarp, in een bivvybag of in een hangmat.
Kampeer in de buurt van water
Liefst een plas of een rivier waarin je kan zwemmen of kajakken. Maar zelfs als dat niet toegestaan is, koelt de aanwezigheid van water de omgeving af. Geen water? Neem een koele douche voor het slapengaan.
Breek je tent overdag af
Oké, dat lijkt radicaal. Maar bedenk je dat een tent in de volle zon niet verschilt van een broeikas. Bovendien is langdurige blootstelling aan zonnestralen slecht voor de stof van je tent. Je tent ‘s ochtends afbreken en ‘s avonds opnieuw opbouwen is dan een kleine moeite.
Vermijd kampvuren
Die zijn sowieso verboden in periodes van langdurige droogte en verhogen onnodig je lichaamswarmte.
Breng een bevroren fles water mee
Bevries de fles thuis al en neem ze ‘s avonds mee in je tent, bijvoorbeeld gewikkeld in een T-shirt. Geen vriezer in de buurt? Probeer een koel bergstroompje te vinden om je fles te vullen.