Kampeergerief onderhouden en opbergen: zo verleng je de levensduur van je spullen
Na een afmattende trektocht wil je liefst in je zetel ploffen en alle gemiste afleveringen van Thuis inhalen. Toch loont het de moeite om na thuiskomst je rugzak te legen en de nodige aandacht te besteden aan je kampeergerief. Zeker op het einde van het kampeerseizoen kan het correct onderhouden en opbergen van je spullen hun levensduur verlengen.
- Kamperen
Misschien kampeer jij het hele jaar. Proficiat in dat geval, we bewonderen je toewijding. Maar voor velen eindigt het kampeerseizoen op het einde van de zomer. Dat is een perfect moment om je kampeergerief te inventariseren, onderhouden en op te bergen.
Bedenk je dat kwaliteitsvolle spullen vaak prijzig zijn. Niet onlogisch: je moet die met je leven kunnen vertrouwen - dan wil je dat een slaapzak je warm houdt, dat een tent droog blijft in de felste regen. Maar vuil en vocht kunnen je gerief beschadigen, de kwaliteit ervan verminderen en de levensduur verkorten.
Door je spullen met respect te behandelen, kan je er langer van genieten. Goed voor je gemoedsrust én je bankrekening.
Tent
Van al je kampeerspullen is je tent wellicht het duurst. Maar een goed onderhouden tent van een betrouwbaar merk doet jaren dienst.
Maak je tent na elke kampeertocht schoon. Schud zand, stof of geplette dode insecten meteen uit de tent - of gebruik bij thuiskomst een borstel of stofzuiger. Hardnekkiger vuil - bijvoorbeeld de uitwerpselen van die idiote duif die een heel weekend in een naburige boom bivakkeerde - ga je best te lijf met een klamme spons of vod. Gebruik enkel koud of lauw water en eventueel een milde, natuurlijke zeep of azijn. Chemische detergenten en bleekmiddel beschadigen de waterdichte laag van de tentstof. Veeg vuil en zand van piketten en tentstokken. Vergeet ook de ritsen niet, zeker wanneer je in een stoffige of zanderige omgeving kampeerde. De fanatiekste kampeerders vegen het vuil van de ritsen met een oude tandenborstel.
Het allerbelangrijkste is om je tent altijd volledig te laten drogen. Wie z’n tent vochtig opbergt, krijgt bij de volgende kampeertrip een opfrissing van de lessen microbiologie. Schimmels - en de bijhorende geurtjes - zijn evenwel niet de enige ongemakken. Vocht kan ook de waterdichte tentstof beschadigen. Kom je thuis van een kampeertocht, laat je tent dan minstens enkele uren drogen op een schaduwrijke plek. Doe dat zelfs als het niet geregend heeft: ook dauw is vocht. Vermijd directe zon - uv-licht vermindert de kwaliteit van de stof. Heb je geen of een te kleine tuin, gebruik dan een droogrek of waslijn.
Repareer scheuren zo snel mogelijk, kwestie van te vermijden dat ze groter worden. Afhankelijk van de tentstof en je eigen handigheid kan je aan de slag met naald en garen, een speciale tape of patches. Check zeker vooraf de website van de fabrikant: elk stuk gerief vergt een andere aanpak. Je ontziet de stof van het zeil door de tent op te rollen in plaats van die op te vouwen. Idealiter stop je de tent in een voldoende ruime zak, compressie kan de kwaliteit verminderen. Bewaar op een koele, droge plek, uit de zon en met zo weinig mogelijk temperatuurschommelingen.
Slaapzak
Draai na elke kampeertocht je slaapzak binnenste buiten en laat een nachtje goed verluchten. Met een vochtige spons of vod verwijder je eventueel vlekken.
Zweet, lichaamsolie en vuil tasten het isolerend vermogen van een slaapzak uit dons of een synthetische stof aan, maar een wasbeurt doet dat evenzeer. Daarom valt het te overwegen om te investeren in een slaapzakliner: een soort lakenzak die als extra laag fungeert tussen jouw lichaam en de slaapzak. Zo’n liner kost niet zo veel en kan je naar hartenlust wassen, zo verleng je de levensduur van je (duurdere) slaapzak.
Toch zal je je slaapzak af en toe moeten wassen, bijvoorbeeld aan het einde van het kampeerseizoen. De meeste slaapzakken mogen in de wasmachine, raadpleeg wel altijd de instructies op het etiket. Dons, bijvoorbeeld, kan je enkel wassen met een speciaal middel. Na het wassen droog je een slaapzak best in een droogmachine - gewoon op een rek is niet altijd voldoende. Kies de laagste stand en voeg tennis- of droogballen toe.
Bewaar je slaapzak niet in de bijgeleverde compressiezak. Compressie - het bijeen drukken van het materiaal - werkt nefast op het isolerend vermogen ervan. Tegenwoordig leveren fabrikanten een geschikte bewaarzak, een ruime, ademende zak uit mesh. Zo niet, eender welke andere ademende zak uit katoen of mesh volstaat, bijvoorbeeld een kussensloop. Ophangen in je kleerkast kan ook.
Slaapmat
Slaapmatten behoeven weinig onderhoud. Een flukse poetsbeurt met een vod volstaat voor gewone matjes. Opblaasbare exemplaren bewaar je best met het ventiel open. Eventueel kan je slaapmatten in vuilniszakken steken om hen te beschermen tegen vuil of stof. Of drapeer er een tarp overheen. Net zoals bij je tent of slaapzak vermijd je best te warme of natte plekken. Een kleerkast is beter dan een vochtige kelder of een hete zolder.
Tips om kampeergerief te onderhouden en op te bergen
- Ook andere spullen, zoals wandelschoenen, een regenjas of buitenkleding, vereisen regelmatig onderhoud om de kwaliteit ervan te waarborgen.
- Verwijder batterijen uit zaklampen of ander technologisch speelgoed. Zo vermijd je dat die roesten of lekken.
- Doorzichtige opbergdozen kunnen handig zijn. Sorteer je gerief per categorie (slapen, koken, ...), activiteit (wandelen, fietsen, autokamperen) of seizoen en voorzie duidelijke labels. Maak eventueel een inventarislijst, zo vind je snel alles terug en moet je niet eindeloos zoeken naar dat ene kampeerkussen of die doos aanmaakblokjes. Pakjes silicagel houden de boel droog.
- Ben je van plan de komende maanden niet te kamperen? Een tarp over je gerief zorgt ervoor dat je spullen niet nodeloos veel stof vergaren - zeker in de garage handig - en weert zonlicht.
- Ontkoppel gasflesje en -vuur en bewaar best op kamertemperatuur - niet op een plek die te koud wordt, zoals een tuinhuis. Zorg dat het gas niet in aanraking komt met direct zonlicht en vermijd ook de nabijheid van elektrische toestellen.
- Gebruik je een waterzak tijdens het wandelen? Steriliseer zowel de zak als de slangetjes met heet water en soda, laat daarna deftig uitlekken. Zelfs het kleinste beetje resterend vocht kan voor schimmels zorgen.
- Check altijd etiketten en gebruiksaanwijzingen. De fabrikant weet het best hoe je een product onderhoudt, wast of opnieuw waterdicht maakt. Op websites van merken vind je vaak ook tips om materiaal in tiptop conditie te houden. Contacteer bij twijfel de winkel waar je het kocht.
- Gaat het onderhoud je petje te boven? Informeer eens bij de fabrikant of de winkel waar je het kocht. Velen hebben tegenwoordig herstel- en/of onderhoudsateliers.