Je hond mee op campervakantie
Je hond meepakken op hotel? Pure stress. Voor je het weet, is hij weg met iemands teenslipper of heb je een rechtszaak wegens ‘trauma’ aan je been, omdat jouw Neroke plots opdook om met Lunatje te spelen, die het op een krijsen zette. Nee, dan is de camper een verademing. Daar mag Fifike zichzelf zijn!
- Kamperen
- Kamperen met de motorhome
Vanuit België naar een ander EU-land
Wie zijn huisdier mee op reis neemt buiten België, moet een aantal regels volgen, en die zijn niet voor alle landen hetzelfde. Gelukkig wordt de Europese regelgeving steeds simpeler. Dit moet je in ieder geval altijd regelen voor je hond, als je hem meeneemt:
- Identificatie: honden moeten een identificatie hebben. In België worden ze gechipt (de chip wordt onderhuids aangebracht door de dierenarts). Naast de chip volstaat in de meeste landen ook de tatoeage, indien geplaatst vóór 3/7/2011 en duidelijk leesbaar. Een tatoeage is niet toegelaten in Ierland, Malta en het Verenigd Koninkrijk.
- Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht vanaf de leeftijd van 12 weken en kan alleen bij honden met een geldige identificatie. De inentingsprocedure is complex, dus check alles best goed op voorhand met je dierenarts.
- Het Europees huisdierenpaspoort is identiek voor alle EU-lidstaten. Het wordt afgegeven bij de identificatie van je hond, of bij de vaccinatie tegen hondsdolheid. Sinds 29/9/2014 wordt alleen nog dit EU-model toegelaten. Oude paspoorten die voor die datum werden afgeleverd, blijven geldig.
Bijkomende voorwaarden
- Is je hond jonger dan 12 weken, dan mag hij niet mee naar het buitenland.
- Er is een toegangsverbod voor ‘gevaarlijke’ rassen in sommige landen (Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Kroatië, Spanje en Portugal). Check de lijsten op www.dogsincluded.nl.
- Als je meer dan 5 dieren meeneemt op reis, dan val je in de categorie ‘commercieel vervoer’. Extra voorwaarden zijn een klinisch onderzoek en een bijkomend certificaat in het paspoort. Dit laatste wordt uitgegeven door de PCE (Provinciale Controle-Eenheid) van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). Deze wet geldt niet als je schriftelijk kan aantonen dat het om deelname aan wedstrijden, tentoonstellingen, sportmanifestaties of trainingen gaat. De dieren moeten ouder dan 6 maanden zijn.
- Sommige landen eisen een extra behandeling tegen wormen en/of teken: Cyprus eist dat je hond 24 tot 28 uur voor hij het land in komt tegen wormen én teken wordt behandeld. Ierland, Finland, Malta en het Verenigd Koninkrijk vereisen een vaccinatie tegen de lintworm Echinococcus Multilocularis. Die moet je 120 tot 24 uur voor je hond een van deze lidstaten in komt laten toedienen. Dit moet vermeld worden in het paspoort (met dag en tijdstip).
- Bovendien heeft elk land ook nog eigen regels voor als je ter plaatse bent met je hond, of voor het vervoer van je hond. Informeer je dus goed voor je op reis vertrekt!
Vanuit België naar een niet EU-land
Landen buiten Europa én Europese landen die geen EU-lid zijn – Zwitserland, Servië, Oekraïne, Noorwegen, Macedonië en IJsland – hebben eigen regelgeving voor de invoer van huisdieren. Sommigen eisen een gezondheidscertificaat of EU-dierenpaspoort dat afgestempeld wordt door een officiële dierenarts van de autoriteiten, of zelfs de afname van een bloedstaal en controle daarvan door een erkend labo. Informeer dus vooraf welke regels deze landen hanteren.
Wat als je hond niet aan de regels voldoet?
Denk niet dat je niet gecontroleerd zal worden, omdat er geen grenscontrole meer is. Douanebeambten, politie, boswachters of campingeigenaars mogen je op elk moment controleren. Bij overtreding word je bestraft. Je houdt je dus maar beter aan de regels!
- De straf kan zijn: een boete betalen, je hond in quarantaine tot alles geregeld is, inbeslagname van je hond en terugzending naar eigen land, of geen toegang tot het land. Bij agressie kan je hond in beslag genomen en geëuthanaseerd worden. In sommige landen (bijv. Verenigd Koninkrijk) komt dat zelfs op je strafblad te staan.
- Je moet ook altijd alle kosten betalen van de extra maatregelen die voor jouw dier worden getroffen (bijv. dierenartskosten, quarantaineplaats...)
- Verzekeringen keren niet uit als je in de problemen komt omdat je je niet aan de lokale wetten hebt gehouden.
Tips voor onderweg
- Bevestig je vakantieadres en eventueel je gsm-nummer aan de halsband van je hond.
- Neem voor onderweg genoeg water van thuis mee. Is de maag van je hond snel van streek, geef hem dan op de plaats van bestemming geen kraanwater, maar koop flessen. Twijfel je, mix dan kraanwater met flessenwater en kijk hoe hij erop reageert. Dan kan zijn maag eraan wennen.
- Als je naar een warme bestemming reist, geef je hond dan een vriesbot voor onderweg. Het geeft verkoeling zonder dat hij veel hoeft te drinken. Bovendien geeft het onderweg wat afleiding.