Zwitserland met de e-bike

3 minuten leestijd

Vanaf dit voorjaar kan je de spiksplinternieuwe e-bike fietsroute in het Emmenthal ontdekken met – natuurlijk – een kaasproeverij erbij. De route hoort bij het nieuwe netwerk van vijf toeristische e-bike routes rond Bern. Erik Van de Perre reed er al drie uit en is enthousiast..

reportage
  • Fietsen

Mit dem Bohrer in der Hand, drückte man den Käser an die Wand’, zegt Andreas Bigler. Daarmee bedoelt hij dat menige kaasmaker vroeger behoorlijk nerveus werd wanneer de keurmeester zijn kaasboor uitpakte. Behoedzaam stopt hij het smalle werktuig in de emmentaler, draait twee rondjes en trekt de boor langzaam uit de kaas terug. ‘Om aan de extreem hoge kwaliteitseisen te voldoen, moeten altijd twee ogen minstens gedeeltelijk zichtbaar zijn’, zegt de kaasmaker, terwijl hij het kaasmonster keurt. De ogen, de gaten in de kaas, zijn een essentieel kenmerk van de emmentaler. Ze ontstaan door de activiteit van melkzuurbacteriën, die bij de fermentatie koolstofdioxide (CO2) afgeven. Hij vertelt ook dat elk kaaswiel 100 kilo weegt en dat er 1.200 liter rauwe melk voor nodig is. En dat alleen melk uit de directe omgeving mag worden verwerkt. De criteria voor de kaasproductie zijn terecht streng. Emmentaler wordt vandaag in vele landen geproduceerd, maar alleen deze uit de gelijknamige regio mag als ‘Emmentaler Switzerland’ (de beschermde geografische aanduiding) worden verkocht. ‘Het hoge gewicht van de kaaswielen heeft overigens een historische reden’, grijnst de kaasmaker. ‘Ooit werd de belasting alleen bepaald door het aantal kaaswielen, het gewicht speelde geen rol.’

Van landgoed tot showkaas

Ik sta in de rijpingskamer van de Emmentaler Schaukäserei in Affoltern, 25 kilometer ten noordoosten van Bern. Een voormalig landgoed werd er omgebouwd tot een modern bezoekerscentrum. Hier neemt de ‘Königsweg’ je mee op een leerrijke en soms speelse multimediale reis door de geschiedenis en productie van emmentaler. De kern van de showkaasmakerij is de goed zichtbare kaasmakerij, waar dagelijks 10.000 liter rauwe koemelk wordt verwerkt.

De showkaasmakerij is al lang een populaire bestemming voor e-bikers. Vanaf de lente van 2023 kun je ze ook bezoeken in het kader van een gloednieuwe e-bike fietsroute in het Emmental. Vier andere routes zijn al klaar en hebben Bern intussen als e-bike bestemming op de kaart gezet. De routes richten zich op een breed publiek. In het middelpunt staan belevenis en genot. Elke route heeft bovendien een ander zwaartepunt, onderstreept door borden, opgesteld aan Erlebnisorte of belevingspunten.

Nog meer fietsplezier

De in het najaar van 2020 geopende route ‘Grünes Band’ slaat een brug tussen de stad Bern en haar groene omgeving. Sinds juni 2021 kun je op de ‘Fernsichtroute Frienisberg’ genieten van heerlijke panorama’s. Bij de drie maanden later geopende ‘Sagenroute Gantrisch’ ligt de klemtoon op legenden. Sinds september 2022 kunnen e-bikers zich op de ‘Zeitschlaufe Laupen’ een beeld maken van het bewogen verleden van Bern.

Meer lezen over deze e-bike routes? Lees het in Pasar Fietsen van februari 2023.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer