Rustig Roosdaal
Aan de oever van de Dender, in hartje Pajottenland, ligt Roosdaal. Samen met Maaike en Jan spring ik op de fiets. Vijfentwintig km door een glooiend groen landschap: dat voel je, maar het is absoluut de moeite waard!
- Fietsen
Ken jij de Dikke van Pamel?
Hij staat op zijn sokkel aan de oever van de Dender, de natuurlijke grens van Roosdaal met Ninove. De Dikke van Pamel, alias Victor De Klerck, is een begrip in de regio. Volgens de verhalen woog de man ruim 300 kilogram. Daarmee was hij één de zwaarste personen die ooit geleefd heeft. Er was hem geen lang leven beschoren: in 1885 overleed hij op 36-jarige leeftijd. ‘Er wordt verteld dat hij in de zomer op de Dender dreef en dat kinderen op zijn buik mochten zitten. Hij werd een attractie, maar dat zou hem de laatste jaren van zijn leven ook mensenschuw gemaakt hebben’, vertelt Maaike. Het bronzen beeld, zonder hoofd weliswaar, moet respect afdwingen voor het zware lot dat hij zijn leven lang heeft moeten dragen. Het is van de hand van Patrick Van Craenenbroeck en werd ingehuldigd in 2001. Dat de Dikke van Pamel gekend is in de streek blijkt ook uit het feit dat De dikke vamp Amel, gebaseerd op ‘de Dikke’, een strip is uit de Urbanusreeks.
Standbeeld Dikke van Pamel, Kaaistraat 39/45 in Pamel. Toerisme Vlaams-Brabant werkte ook een Dikke van Pamelwandeling uit: www.toerismevlaamsbrabant.be.
Bunker with a view
In de Bunkerweide vind je – zoals de naam al doet vermoeden – een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte samen met drie andere Pamelse bunkers deel uit van de zijtak van de weerstandslinie. De KW-linie moest een obstakel zijn voor de Duitsers, de aftakking een hindernis voor Frankrijk. Op die manier wilde België uiting geven aan zijn neutraliteit. De bunker heeft nooit dienst gedaan. Eind 1941 lieten de Duitsers in Pamel de IJzeren Muur demonteren. Het gemeentebestuur maakte de bunker in 2002 open en legde een weide aan als picknickplek. Je kan hier even op adem te komen en genieten van het schitterend panoramisch zicht op de omgeving.
Bunkerweide, Lange Kamstraat in Pamel.
Even in de Pyreneeën
We fietsen verder naar Poelk, een wijk van Pamel. Tussen het Hulsbroekbos en open weides vind je de Mariagrot van Poelk, gebouwd in 1876. Het is een van de oudste Lourdesgrotten in Vlaanderen. De grot zelf bestaat uit een met zandsteen gebouwde rotswand en een gemetste ruimte met tongewelf. Het geheel werd afgedekt met aarde, zodat een beplant heuveltje ontstond. Zo wilden de bouwers ervan een beboste bergsfeer uit de Pyreneeën imiteren. “De bewoners van Poelk zijn bijzonder trots op hun erfgoed. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de grot goed onderhouden wordt en er fleurig uitziet met verse bloemen”, vertelt Jan. Voor de grot staan bankjes, je kan er even bezinnen: ‘Hier vindt ook de Hemelvaartmis plaats in openlucht en in de Meimaand wordt het rozenhoedje gelezen.’
De Grot van Poelk ligt op de samenloop van de Grotstraat en de Omloopstraat. De site bevindt zich op een fiets- en wandelknooppunt.
Binnengluren bij Kapitein Zeppos
Al van ver zien we hem staan in het landschap: de Hertboommolen. De staakmolen met open voet werd een paar jaar geleden gerenoveerd en kan nog altijd malen. Maaike voelt zich hier als molenaarsdochter in haar nopjes. ‘Ik ben grootgebracht tussen de molens’, lacht ze. ‘Mijn vader was molenaar van de Pauselijke Zouaaf. Die molen werd in 1972 echter afgebroken, omdat hij te dicht bij de straat stond.’ De Hertboommolen kreeg meerdere namen. Begin 20ste eeuw werd hij in de volksmond omgedoopt tot ‘tragische molen’ naar aanleiding van twee moorden die er plaatsvonden. In de jaren ’60 werden deze tragische gebeurtenissen verdrongen door heuglijk nieuws: de molen en zijn omgeving werden het decor van het jeugdfeuilleton Kapitein Zeppos. Door de populariteit van de serie raakte de molen van kapitein Zeppos, vertolkt door Senne Rouffaer, bekend bij het grote publiek. Naast de molen is een klein museum. ’Hier kun je ook nog een stuk van onze molen zien’, voegt Maaike eraan toe.
Molenkouter 9 in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. De Windmolenwandeling is een suggestieroute op het Wandelnetwerk Pajottenland.
Gespot: minikathedraal
We eindigen in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. Deze deelgemeente werd in 2008 verkozen tot mooiste dorp van Vlaams-Brabant, een verkiezing die georganiseerd werd door Toerisme Vlaanderen. We maken een stop aan de kerk, een minikathedraal. ‘Deze imposante vroeg-gotische kerk uit de 13e eeuw herinnert aan het bedevaartsoord dat hier al sinds de middeleeuwen is. Dit de mooiste kerk van Roosdaal’, laat Jan zich ontvallen. Het pronkstuk van de kerk is een houten Maria-retabel van meer dan 120 beeldjes, die in 9 taferelen het leven van Maria voorstellen. Je kan het niet altijd gaan bekijken, de kerk is namelijk enkel toegankelijk tijdens liturgische vieringen.
Koning Albertstraat 160 in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek.
Doen: erfgoedparels in Roosdaal
Een tocht van Pasar Roosdaal, gebaseerd op de Verdwenen Molenroute. Je fietst 25 kilometer doorheen de deelgemeenten van Roosdaal en ontdekt er het standbeeld van de Dikke van Pamel, de Bunkerweide, de grot van Poelk, de Hertboommolen en de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek.