4 must-visit musea in Kopenhagen
Kopenhagen is een echte fietsstad, je leest er alles over in Pasar Fietsen van mei 2024. Waar is het de moeite je fiets te stallen en je over te geven aan een vleugje kunst in de Deense hoofdstad?
Tekst Kelly Mortelmans, Foto’s Roel Willems
- Fietsen
Ordrupgaard
Een onverwachtse numéro uno is absoluut het in de Klampenborgse bossen Ordrupgaard. Er is dan ook zoveel te zien en doen! Oorspronkelijk was het een statig, neoclassicistisch landhuis uit 1918, omringd door Engelse en Franse tuinen. Toen begin jaren 2000 de expositieruimte werd verdubbeld, won de Irakese architecte Zaha Hadid de ontwerpwedstrijd en werd het gebouw uitgebreid met een markante aanbouw in glas en zwart lavabeton. Binnenin trekken de enorme glaspartijen het landschap naar binnen, van buitenaf weerkaatsen ze de lucht en de bomen. De overgang tussen oud en nieuw vormt een bijzonder contrast dat wonderbaarlijk genoeg werkt. Hoewel we ons laten leiden hebben door de ronkende naam, verrast het museum ons nog op veel meer manieren. Zowel de tentoonstelling met Franse impressionistische schilderkunst en Deense kunst als de tijdelijke expositie van Jesper Christiansen zorgen ervoor dat we hier kunnen blijven ronddwalen. Buiten nodigt het openluchtpark vol inspirerende kunstwerken de kroost uit tot rennen, klauteren en verstoppen, waarbij ze overtollige energie kwijt kunnen na het stil zijn en aandachtig kijken. Op het domein nemen we ook een kijkje in het huis van Deens interieurarchitect en meubelontwerper Finn Juhl. Wees wel gewaarschuwd: ik wilde meteen een total make-over naar een huis vol Scandinavische eenvoud en perfectie!
Ny Carlsberg Glyptotek
In het kunst- en beeldhouwmuseum kan je langs 3500 jaar kunst en geschiedenis dwalen. Van Griekenland, over Egypte naar Rome en Frankrijk. Het museum werd opgericht door bierbrouwer Carl Jacobsen en vernoemd na ja hoor de Carlsberg-brouwerij. In 1996 werd het museum nog uitgebreid met een nieuwe vleugel, ontworpen door Henning Larsen om de Franse werken in het huisje klimaat tentoon te stellen. Het meeste indruk maakt de schitterende wintertuin met koepeldak vol palmbomen, die openging in 1906. Het is er groen, vredig en ook nog eens droog en warm. Ik zou er urenlang kunnen zitten mijmeren.
Deens design
Denemarken is wereldberoemd om zijn tijdloze en toegankelijke design en dus ook een iconische bestemming voor designliefhebbers en architecturale eksters. Hay, Lego, Stine Goya, Georg Jensen, Arne Jacobsen, Kaare Klint, Bjarke Ingels, zowel vroeger als nu zijn Deense ontwerpers alomtegenwoordig op gebied van interieur, mode en architectuur. Maar wat maakt een Deens ontwerp zo bijzonder? Dat ontdek je in het Dansk Design Centre en het Designmuseum Danmark.
Louisiana Museum of Modern Art
Voor dit museum trein je een half uurtje noordwaarts vanuit Kopenhagen naar Humlebaek. Enkel al door de geweldige locatie met zicht op zee is het een fantastische plek, perfect om de drukte van de stad even te ontvluchten. Door de kamerhoge ramen krijg je het gevoel dat je door een park loopt, maar dan warm en beschut: ideaal op een druilerige Scandinavische dag. Terwijl je bij een museum voor moderne kunst misschien een gebouw met stralend witte wanden verwacht, voelt het interieur met z’n houten plafonds en roodbruine tegels zo huiselijk aan dat het lijkt alsof je in iemand huis de kunstwerken mag ontdekken. Een groot huis, dat wel! Vanwaar de naam Louisiana? De oorspronkelijke villa werd in 1855 gebouwd door Alexander Brun, een officier en meester van de Royal Hunt, die tijdens zijn leven met drie vrouwen trouwde, en elk van hen heette Louise. Bijzonder, toch?