Camper zoekt comfortabel bed
Gezocht: een camper met een groot bed, om heerlijk te slapen. Steven Durnez testte de Hobby Vantana Ontour Edition K65 ET, een buscamper met een royaal twinbed, en kwam uitgerust weer thuis.
- Kamperen met de motorhome
Tijdens een barkoude tweedaagse ging ik met een Hobby Vantana Ontour Edition K65 ET op pad. Da’s een mond vol voor een klassieke buscamper met een twinbed achteraan. ‘Hobby’ is een naam die staat als een huis in de kampeersector. Werden de verwachtingen ingelost? Het merk heeft alvast een hoop ervaring.
Twee reeksen
Hobby geeft je keuze uit twee reeksen. Naast deze Vantana Ontour Edition is er nog de Vantana De Luxe. De indelingen zijn identiek, met een bed in de breedte of in de lengterichting. Het interieur is dat niet. Waar deze Ontour Edition gaat voor een Scandinavisch interieur met zachte tinten in grijs en wit, kiest de Vantana De Luxe voor een warme houttint met witte accenten. Nog een verschil: een panoramisch dakluik boven de stuurcabine. Bij de Ontour Edition is dit optioneel. Wat betreft de motor: de Vantana De Luxe ruilt de Citroën Jumper voor een Fiat Ducato.
Goed uitgerust
De Duitse fabrikant heeft de reputatie goed uitgeruste voertuigen in de markt te zetten, zo ook bij deze Ontour Edition. Uiterlijk herken je hem aan de voorbumper en handgrepen in koetswerkkleur en de lichtmetalen 16” velgen. De luifel en (optioneel) fietsenrek – allebei in het zwart – versterken de sportieve look. In de stuurcabine heb je een handmatige airco, een REMIS-accordeonverduistering en een multimedia systeem. Dat laatste is een absolute meerwaarde. In enkele seconden sluit je Apple Carplay aan en speelt je eigen navigatie en Spotify door de boxen. Het ingebouwde navigatiesysteem doet het ook prima, net zoals de aangesloten achteruitrijcamera met parkeerlijnen. Met een druk op de knop kan je die ook gewoon de hele tijd in de gaten houden.
Iedereen opgeladen
Als je geregeld voertuigen mag testen, vallen je er meteen al enkele zaken op. Vooral details. Zoals de grote hoeveelheid klassieke stopcontacten en USB-aansluitingen: die zijn zeker geen overbodige luxe in tijden waar iedereen over zijn eigen smartphone en tablet beschikt. En dan zwijgen we nog over traditionele huishoudtoestellen. Daarom was het een fijne verrassing om te zien dat er zowel in de zithoek, de keuken als de slaapkamer voldoende oplaadpunten aanwezig zijn.
Nog een voorbeeld is de bediening van de lichten in de slaapkamer. Elke slaper heeft drie knoppen waarmee hij het licht niet alleen in de slaapkamer, maar ook in de leefruimte kan bedienen. En de schakelaar van de badkamer zit aan de buitenkant, waardoor je niet in het donker op de tast moet gaan zoeken in de toiletruimte zelf.
Nog een stevig pluspunt is de Truma vorstbeveiliging. Die zit verborgen achter een luik onder de zitbank en is meteen binnen handbereik. De stevige zitbank zit trouwens voortreffelijk! Opwarmen doet de Vantana als de beste. Terwijl het buiten aan het vriezen was, voelde het binnen bij 18°C al aangenaam warm.
Aan bergruimte ook geen gebrek. Het hele plafond is voorzien van praktische bovenkasten, met eronder een handige legplank. Ze kunnen de enigszins compacte hangkast wat compenseren.
Nog meer bergruimte is er te vinden onder het bed, je kan erbij langs de achterportieren. Ook hier valt het praktische op, me sjorogen en handige opbergvakken voor bijvoorbeeld een stroomkabel. De gaskast is voorzien van een bijzonder handig uittreksysteem, waardoor gasflessen vervangen kinderspel is. Een lichtpunt ontbreekt niet.
Keuken en badkamer zelfde lijn
Het keukenblok is een lang meubel zonder hoogteverschillen en met veel werkruimte. Je kan er gerust een koffiezet op zetten en hebt nog genoeg werkruimte over om comfortabel te koken. Het kookvuur en spoelbak zijn één geheel, waardoor er veel plaats overblijft. De twee aanwezige kookplaten zijn – weten we uit ervaring – meer dan genoeg en de wasbak is diep genoeg en heeft een handige verbuigbare kraan. Het keukenblok komt ver naar de stuurcabine toe, waardoor de doorgang via de schuifdeur - met muggendeur - wat smal kan aanvoelen. Dat heeft echter een reden: het levert je een dwars geplaatste koelkast met dubbele deur-functie op, die je zowel buiten kan openen als je zit te aperitieven als binnen als je nog nageniet met een digestiefje. De diepe schuifladen zijn heel praktisch. Helemaal op het einde, tegen het bed, zit de smalle hangkast. Daarvoor moet je dus wel door je knieën zakken. Een lichtpunt in de kast was handig geweest. Attent zijn ook de twee handdoekhaakjes.
De badkamer is compact, maar alles bevindt zich op een logische plaats. Aan de wastafel kun je je opfrissen en op het toilet heb je voldoende beenruimte. Kastjes en een venster in melkglas ontbreken niet. Douchen kan ook. Dan neem je de houten vloer weg en krijg je een douchebodem met dubbele afvoer. Om effectief te douchen, gebruik je de kraan van de wastafel en een klassiek gordijn. Dat lukt zeker, alleen mag je niet te claustrofobisch ingesteld zijn…
Twinners & dwarsliggers
Is het een dwarsbed? Nee, het is een langslaper! In dit royale bed kan je gerust in beide posities slapen. Initieel is dit bed opgevat als een twinbed. Je hoofdkussen ligt in de achterportieren. Anders dan een klassiek twinbed levert Hobby dit standaard af als één groot ligvlak. Geen gedoe dus met een extra derde kussen om je matras tot één geheel te maken. De matras is wel in twee delen zodat je ze kunt opklappen, net zoals een stuk van de lattenbodem. Een slimme strategie: je kan hier perfect ‘apart slapen’ met afzonderlijk beddengoed en hebt daarbij toch extra arm- en beenruimte. Het bed is maar liefst 2010/1810 bij 925 cm. Zoals gezegd lig je met je hoofdkussen tegen de vensters, elke achterdeur heeft er eentje. Let alleen op dat je je kussen er niet te diep tegenduwt, je zou de verduisteringsgordijnen kunnen beschadigen. Je kan natuurlijk ook in de breedte slapen, maar dan moet je wel even over je co-slaper kruipen om op je plek te raken. Het ‘trapje’ om het bed in- en uit te stappen is even wennen: het zijn twee openingen in een houten afscheiding om de garage van de leefruimte scheiden. Er is dus geen echte trap.
Aandachtspunten
- Trapje om het bed in- en uit te stappen
- Badkamer minder geschikt om te douchen
Pluspunten
- Twinbed is één groot ligvlak
- Veel praktische details die het kamperen nog aangenamer maken
- Gezellig interieur
- Ruime keuken met praktische koelkast
Hoe lang mag hij zijn?
Buscampers met twinbed situeren zich altijd rond een buitenlengte van 636 cm. Dat kan niet anders omdat je in de lengte slaapt en je daar toch zeker 200 cm voor nodig hebt. Soms is het andere bed wat korter om zo ruimte te creëren voor bijvoorbeeld de badkamer. Speelt lengte een rol, bijvoorbeeld qua stalling, parkeren, of rijcomfort, dan moet je naar een model van 599 cm gaan met een dwarsbed.
Slapen met drie
Neem je af en toe een derde slaper mee? Het bed is groot genoeg om er zelfs met twee volwassenen en een kind te liggen. Anderzijds kan je kiezen voor de optionele zithoekombouw, waarbij je een extra slaapplaats creëert.
Handige hack
Als je het niet gemakkelijk vindt om in en uit bed te klauteren, neem je toch gewoon een compact trapje mee? Enkele keukenkasten en de badkamerdeur opendoen kan dan niet, maar overdag zet je het gewoon in de ruimte onder het bed.
Slimme shower
Voelt de douchecabine te klein aan? Via het venster kan je de douchekop naar buiten trekken en gewoon een buitendouche nemen.