Druk in tijden van corona
Tijdens de Week van de Vrije Tijd (van 2 t.e.m. 10 mei) zou Pasar (in samenwerking met lokale afdelingen en partnerorganisaties) een activiteitenaanbod voorzien, die de Vlaming even laat stilstaan bij zijn/haar vrije tijd. Het Coronavirus zorgt er dan misschien wel voor dat de activiteiten mogelijks niet meer zullen doorgaan, maar doet ons nog steeds stilstaan bij het belang van onze vrije tijd.
Het coronavirus heeft een grote invloed op ons dagelijks leven. Evenementen en activiteiten zijn afgelast, restaurants en cafés gesloten, we werken zoveel mogelijk van thuisuit, kinderen gaan niet naar school,... De ratrace stokt. We verplaatsen ons minder, we werken in een ander ritme, we vliegen niet meer van hier naar daar (letterlijk en figuurlijk), er is plots veel meer vrije (gezins)tijd… Het coronavirus leert ons als geen ander te vertragen en stil te vallen.
Als rusteloze mens, die we allen zijn, worden we ongemakkelijk van het vooruitzicht van een aantal weken leegte. Als remedie gingen mensen massaal aan het ontspullen en opruimen tijdens hun eerste dagen ‘huisarrest’. Tot het moment dat ook recyclageparken werden gesloten wegens een “abnormale stijging van het aantal bezoekers”. Diezelfde rusteloze mensen liepen nog snel naar een doe-het-zelf-zaak om in en rond het huis wat klusjes te doen. Alles om niet in die beangstigende verveling te belanden. Dirk De Wachter ziet deze nieuwe realiteit nochtans als “een uitstekende kans om ons te vervelen”.
Niet voor iedereen meer vrije tijd
Maar niet voor iedereen gaat de corona-crisis gepaard met meer vrije tijd. Dokters, verpleegkundigen en zorgkundigen hebben de handen vol. Winkelbedienden houden de rekken gevuld. Ouders die van thuisuit werken moeten hun eigen werk gecombineerd zien te krijgen met de zorg voor de kinderen. Daarnaast ondersteunen ouders hun kinderen nu ook vaker bij het maken van de schooltaken. Op grootouders kan men niet meer rekenen, want generaties mixen is door de overheid verboden. Men wil goedbedoeld de 65-plussers beschermen, want zij zouden het meest kwetsbaar zijn voor het virus. Maar laat dit net vaak ook de actieve senior zijn waarop ouders rekenen om eens de was en de plas te doen, een hapje klaar te maken, zoon- of dochterlief te helpen bij het huiswerk,…
Blijven bewegen
We krijgen het advies om te blijven bewegen in de buitenlucht. Dat wandelen en fietsen goed is voor de mentale en fysieke gezondheid wisten we bij Pasar al langer dan vandaag. Alleen doen we dat deze periode niet in groep, maar alleen of in gezinsverband. Pasar heeft een massa originele en uitgestippelde wandelingen en fietstochten in je eigen omgeving. Surf naar onze website www.mijnroute.be. Via een handige zoekfunctie kan je daar filteren op je eigen postcode en wandelingen en fietstochten in jouw omgeving ontdekken. Ook culturele uitstappen kunnen we blijven doen tijdens deze vreemde tijden, heel wat musea kan je een virtueel bezoek brengen.
“Geluk is pas echt wanneer het wordt gedeeld” was het besluit van Christopher McCandless nadat hij maanden alleen in de wildernis overleefde. Er wordt aangeraden om sociale contacten te onderhouden. Gelukkig bezitten we de dag van vandaag over heel wat technologie die ons in staat stelt contact te houden met onze (groot)ouders en (klein)kinderen. “Laten we elkaar na deze miserie nog wat meer vastpakken” oppert Dirk De Wachter.
Het belang van ritme
Tenslotte blijkt het behouden van een ritme belangrijk voor onze mentale gezondheid. Op vaste tijdstippen opstaan, eten, stoppen met werken, gaan slapen,… Werktijd en samen-tijd duidelijk plannen met de kinderen. Daarbij hoort ook voldoende tijd (en ruimte) voor me-time, tijd waarbij je enkel aan jezelf hoeft te denken. We moeten onze geest op tijd wat rust geven, door op zoek te gaan naar afleidingen om de molen in je hoofd stil te leggen. Ook dit is een extra uitdaging wanneer je 24/24 met het gezin vertoeft.
Stappen we, als deze storm is gaan liggen, opnieuw massaal in de ratrace? Of, leren we hieruit een aantal lessen? Onder het motto “Verspil nooit een goede crisis” hoopt Pasar dat we allen wat vaker stilstaan bij het belang van onze vrije tijd en dat we bewuster omgaan met onze tijd, als het meest kostbare goed dat we hebben.
Meer info vind je op www.pakjetijd.be en www.pasar.be
Isabel Haentjens, campagne- en bewegingswerker Pasar