
5x de mooiste kunstexpo’s in tuinen of parken
Van privétuin tot stadspark, van Japanse tuin tot kasteelboerderij, Pasarreporter Gert Corremans selecteert vijf expo’s waar je deze zomer geniet van kunst in een groene omgeving.
Japanse fotografie
Voor zijn zomerexpo werkt de Japanse Tuin in Hasselt samen met de Antwerpse galerie IBASHO, wat Japans is voor ‘plek waar je jezelf kan zijn.’ Dat lukt in een Japanse tuin ook altijd prima: iedere lantaarn, vijver, paviljoen, bruggetje of boom is er geplaatst of geplant om je tot rust en contemplatie te brengen.
Op Visual Poetry from Ishikawa ontdek je twee kunstenaars die fotograferen zonder camera. Mika Horie creëert cyanotypes op handgeschept papier in haar boerderij uit het Meiji-tijdperk. Vertaald: ze maakt een soort blauwdrukken door chemicaliën te laten reageren op licht. De techniek dateert uit de late 19de eeuw, toen de Meijikeizers Japan bestuurden en ontsloten voor de buitenwereld.
Ook Yumiko Izu gebruikt cameraloze fotografie om de vergankelijke schoonheid van de natuur, en dan vooral van bloemen vast te leggen. Of is het leven eerder cyclisch dan vergankelijk, en keert de schoonheid altijd terug?
Visual Poetry from Ishikawa, 26 juli tot 9 augustus, Japanse Tuin, Hasselt
Tuinieren met kunstenaars
Het Adornesdomein verschuilt zich in Brugge achter de Jeruzalemkapel. Anselm Adornes en zijn echtgenote rusten er in een vijftiende-eeuwse praalgraf. In de godshuizen achter de kapel is het Adornesmuseum gevestigd, dat door afstammelingen van de familie Adornes wordt beheerd. Zij willen de tuin op het domein herinrichten, en zoeken alvast inspiratie in hun kunstcollectie.
Wat is een tuin? Welke waarden kan hij uitstralen? Creëer je een besloten paradijs of een ontmoetingsplek? Plant je de sierlijkste bloemen en hagen, of oogst je fruit, groenten en noten? Anselm Adornes richtte op zijn domein waarschijnlijk zowel een lusttuin als een nutstuin in, maar de 14 kunstenaars op Anatomy of a Garden hebben nog meer ideeën. Hun werken komen uit verschillende landen en tijdperken. Vergelijk de expo gerust met een baroktuin: achter iedere haag wacht een nieuw perspectief.
Anatomy of a Garden, tot 6 september, Adornesdomein, Brugge
Art deco in de museumtuin
De naam ‘art deco’ is afgeleid van de Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, die in 1925 plaatsvond in Parijs. De rijke privébankier David Van Buuren deed er inspiratie op voor het interieur van zijn nieuwe Brusselse woning in art-decostijl. Dankzij zijn vrouw Alice veranderde het huis vijftig jaar later in het Museum Van Buuren.
Natuurlijk viert het museum dit jaar, net als de stad Brussel, 100 jaar art deco. Het rode bakstenen huis, met zijn steile daken, doet erg Nederlands aan, maar het hele interieur is op maat ontworpen door een Parijse topontwerper uit het interbellum. De Van Buurens legden bovendien een grote kunstcollectie aan en verfraaiden hun woning met schilderijen, sculpturen en designobjecten. De prachtige tuinen vervolledigen het totaalkunstwerk dat de woning is.
Tot het einde van de zomer stelt het museum beeldhouwkunst uit het interbellum ten toon op de expo Around art deco. In de tuinen kan je sculpturen bewonderen van Belgische meesters als Rik Wouters en Constant Permeke, maar ook van buitenlandse toppers als Ossip Zadkine en Aristide Maillol. De beeldhouwers van het interbellum lieten zich inspireren door nieuwe stromingen als het futurisme en het kubisme, maar ook door de strakke lijnen en gestileerde vormen van de art deco.
Around art deco. Beeldhouwkunst uit het interbellum Tot 28 september, Museum Van Buuren, Brussel (Ukkel)
600 kaarsjes voor de KULeuven
De KULeuven creëerde een nieuwe kunst- en wetenschapsroute om haar 600ste verjaardag te vieren. And So, Change Comes in Waves leidt je langs binnenpleinen van colleges, campussen, stadsparken, het Groot Begijnhof en de Kruidtuin. Acht kunstenaars en acht dichters gingen in gesprek met wetenschappers van alle faculteiten en haalden daaruit de inspiratie voor hun kunstwerken. Ze integreerden hun gedichten en sculpturen bovendien ook in de groene omgeving. Onder meer Sammy Baloji, Berlinde De Bruyckere, Alicja Kwade, Maud Vanhauwaert, Aya Sabi en Jan Lauwereyns kaarten vraagstukken aan die ook de universiteit bezighouden: klimaatverandering, gezondheidszorg, toegang tot onderwijs. Als dat geen artistieke én educatief verantwoorde stadswandeling wordt!
And So, Change Comes in Waves permanent, Groot Begijnhof, Kruidtuin, Stadspark, Kasteelpark Arenberg en andere locaties in Leuven
Kunst op de kasteelboerderij
Goed te Réables lijkt op een bescheiden boerderijtje met klapluiken. Maar je komt wel door de grote poort binnen, via de historische lindendreef van het kasteeldomein van Ooidonk. Francis Maere Fine Arts, een galerie in Gent, nodigt deze zomer veertig hedendaagse kunstenaars uit om het landgoed om te toveren in een tijdelijk openluchtmuseum. Onder meer Berlinde de Bruyckere, Kris Martin, Herman de Vries, Wim Delvoye en Maen Florin zijn van de partij. Tussen het kunst kijken door kan je pauzeren in de zomerbar of een tafeltje reserveren in het pop-uprestaurant. De boerderij zelf heeft ook een gastronomisch verleden: in het hoge gebouw naast het woonhuis liet de baron de jenever voor het Kasteel van Ooidonk stoken.
Ooidonk Art Festival, tot 31 augustus, Goed te Réables, Ooidonkdreef 5, Bachte-Maria-Leerne