4 vragen aan… Jelle Vermeulen, projectmanager Kust
Dertig jaar geleden overleed Paul Delvaux. Om het leven en werk van de beroemde kunstschilder in de verf te zetten, zijn er nu tussen en in Veurne en Sint-Idesbald twee wandelroutes, twee fietsroutes en een podwalk.
- Fietsen
Wat moeten we weten over Paul Delvaux?
Paul Delvaux is een Vlaamse Meester en een van de meest invloedrijke schilders van de twintigste eeuw. Hij werd geboren in Wanze, bij Hoei, en volgde later les aan de Brusselse Academie. In de jaren veertig kwam hij naar Koksijde en daar heeft zijn kunst zich verder ontwikkeld. De meeste mensen delen hem in bij het surrealisme, maar zelf hield hij niet van dat etiket. Hij maakte dromerige schilderijen - hij noemde het zelf ‘poëtisch realisme’ - waarin vaak treinen en spoorwegen, naakte vrouwen, klassieke architectuur en nachtelijke scènes voorkwamen. Nog tijdens zijn leven werd hij ook internationaal gezien als een gerenomeerd kunstenaar.
Hoe kwam hij in Koksijde terecht?
Zijn huwelijk liep niet goed en zijn toenmalige vrouw stuurde hem naar Koksijde om tot inzicht te komen. Daar liep hij in een boekhandel toevallig zijn jeugdliefde Tam tegen het lijf. Zijn moeder had hem ooit verboden met haar te trouwen, maar nu sloeg de liefde onmiddellijk weer over. De schilder is nooit meer weggegaan. Later heeft hij een huis gekocht in Veurne en daar is hij ook overleden in 1994. Op het einde van zijn leven is zijn familie op zoek gegaan naar een locatie voor een museum. Ze kochten het Vlierhof, een plek waar Delvaux vaak op het terras had gezeten met andere kunstenaars. Sinds de opening in 1980 is het twee keer uitgebreid en de museale ruimtes lopen nu door onder de straat en de parking.
Kan je iets vertellen over de nieuwe routes?
We hebben een box ontwikkeld waarin je alle Paul Delvaux-routes kan vinden. Twee bestaande wandelroutes zijn aangevuld met foto’s en anekdotes over de meester. De erfgoedwandeling in Sint-Idesbald vertrekt bij het museum en de route in Veurne toont zijn woning, begraafplaats en twee werken die hij schonk aan de stad. De fietsroutes zijn nieuw en verbinden de beide gemeentes met elkaar. De korte route van 18,7 kilometer maakt het mogelijk om eerst te wandelen in de ene gemeente, dan te fietsen naar de andere gemeente en daar nog een wandeling te maken. De lange route van 48,7 kilometer doet ook het hinterland aan, en komt langs het kasteel van Beauvoorde en de expo van Willem Vermandere in de kerk van Steenkerke.
Heb je nog andere Delvaux-tips?
Ja, er is een Podwalk waarin Xavier Taveirne van de VRT op stap gaat met een lokale gids die een absolute kenner is van Paul Delvaux. Zij vertelt tijdens het wandelen allerlei anekdotes en weetjes over de schilder. In kunstencentrum Ten Bogaerde loopt tot eind september een expo waarin het werk van eigentijdse kunstenaars in dialoog gaat met het werk van Delvaux. Tijdens bloemenfestival Koket Koksijde wordt een ode gebracht aan de kunstenaar. Behalve zon, zee en strand is er aan de kust veel kunst en cultuur en daar willen we de mensen graag mee laten kennismaken.