Kluiswandeling in Vrijhern (3730 Hoeselt)
In Vrijhern was deze plaats reeds bewoond, dit uit geschriften die vermelding maken van herstelling van de Sint-Anna kapel. In 1667 kwam Geurt van Elst er wonen. Die gaf onderwijs aan de kinderen van de omgeving. In 1690 kwam broeder Jacobus van der Brouck er wonen. Het was de Heer Brouckmans van Werm die hem de grond en woning schonk.
In 1703, tijdens de Spaanse oorlog, werden de gebouwen volledig vernield. Nogmaals schonk de Heer van Werm het nodige geld voor de heropbouw. In 1709 begon men met de opbouw van de Loretto-kapel met bijgebouwen (zoals ze huidig nog bestaan). Als tegenprestatie moesten de broeders 3x per week een rozenhoedje bidden voor de familie Brouckmans. In 1714 was alles gereed en kon dee klok gehangen worden.
In de 18e eeuw kende het bedevaartoord een grote bloei en bekendheid.
Bij de franse revolutie en twisten tussen kerkfabrieken, allerlei epidemieën en hoge huurlasten kreeg de kluis het moeilijk.
Desondanks bleven er 250 jaar lang 26 kluizenaars wonen, tot in 1904 de laatste stierf.
Wandeling: Kluis (WC), oude tramlijn Hoeselt - Vliermaal, Kasteel en bos Hardelingen, Belgische-Amerikaanse zone met gedenksteen, romantich vijvertje, uniek kerkhof, kasteel Schalkhoven, Herenstraat (huizen met geschiedenis), kerk Sint-Huibrechts-Hern, trage wegen langs weilanden en hagen, holle weg, Sint-Anna kapel.
In de kluisgebouwen: Verbruikszaal en toiletten. Degelijke wandelschoenen met grip.Geen rolstoel of buggy's. Honden zijn toegelaten aan leiband.
Afstand: 10,4 km (kan ingekort worden)
Deelname Pasar- of Trage wegenleden: € 0
Deelname +7 jaar: € 1,50
- Wandelen
- Natuur
Praktische info
Kluis van Vrijhern
Kluisstraat 1
3730 Hoeselt
België
Geen buggy's, geen rolstoelen. Honden aan de leiband. Goede wandelschoenen met grip.